2012. április 7., szombat

Húsvéti receptek



Valószínűleg a legtöbb családnak már pontos elképzelése van arról, hogy mi kerül az asztalra ez évben Húsvétkor.  Abban is biztos vagyok, hogy ebben a pillanatban is már sokan harcolnak a fakanalakkal, nyalogatják a krémes tálat, sütik a töltött dagadót, sütiket, pogácsákat, festik a hímes tojásokat. Ennek ellenére én szeretnék megosztani két receptet veletek, ha most már nem is, de egy év múlva elkészíthetitek az ünnepre.

Elsőként egy pogácsa receptet szeretnék megosztani veletek, ami amolyan igazi nagymamaféle falusi titkos pogácsa recept :) Már többször elkészítettem és eddig nekem ez a pogácsa recept vált be a legjobban. A titka abban rejlik, hogy minél több zsiradék van egy kelt tésztában annál omlósabb lesz :) Íme:

80dkg liszt
1 dl tej
5 dkg élesztő
csapott ek só
1 ek zsír
25 dkg margarin
1 kis tejföl
1 tojássárgája ( a fehérje mehet a pogácsák tetejére)

Az 1 dl tejet meglangyosítjuk és egy csipet cukor társaságában felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet elkeverjük a csapott evőkanál sóval és a felfutott élesztőt a többi hozzávalóval együtt a liszthez öntjük. Ha van dagasztószár a robotgépedhez, akkor azzal, vagy a kenyérsütőgép dagasztó programjával, vagy ha egyik sincs, kézzel (én így szeretem a legjobban :)) összedolgozzuk a tésztát. Ne sajnáljuk az időt és energiát, minél szebben összedolgozzuk annál omlósabb és finomabb lesz a pogi :) Minimum 30 percet állni hagyjuk, majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra, késsel becsíkozzuk, lekenjük a tojás fehérjével, kiszaggatjuk és mehet az előmelegített sütőbe sülni, amíg szép színt nem kap. /Sem időt sem hőfokot nem tudok nektek megadni, ugyanis gázsütőhöz vagyok szokva, amit tulajdonképpen ki kell tanulni,ugyanis nincs két egyforma sütő, pláne nem gázsütő… / Ha gondoljátok meg lehet szórni sajttal vagy szezámmaggal vagy bármi földi jóval a pogácsák tetejét. Sok sikert ;)



Húsvéti nyuszitorta

Kiskoromban minden húsvétra elkészült ez a torta, mert nagyon egyszerű,de annál mutatósabb és finomabb. Kisgyerekeket lehet a legjobban meghülyíteni vele :)

Hozzávalók:

5 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor
Fél csomag sütőpor
bármilyen lekvár ( én házi baracklekvárt használtam)

A díszítéshez:

2 tábla tortabevonó csokoládé
margarin
kókuszreszelék
drazsé
citromhéj

A lisztből, cukorból,tojásból és a sütőporból piskótát készítünk. Ehhez a tojásokat a cukorral jó habosra felverjük robotgép segítségével.



Ha ezzel megvagyunk, akkor kanalanként hozzáadagoljuk a lisztet ( a robotgépet közben nem állítjuk le) és a sütőport. Ha szépen összeállt akkor egy körülbelül 18 cm-es kerek tortaformába öntjük a tésztát, ha szükséges vágunk az aljába sütőpapírt.


 Előmelegített sütőben megsütjük. ( A sütőt nem nagyon szabad nyitogatni piskóta sütése közben ugyanis akkor összeesik. Ha van, akkor a sütő ablakán át figyeljük, hogy kész van-e. (kb 20-25 perc)

Ha kész, vegyük ki és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt könnyebben kijön a formából, borítsuk egy nagyobb lapos tányérra. Szemmértékkel harmadoljuk a piskótát és vágjuk 3 részre vízszintesen. 




A lapokat különtesszük. Az egyik lapot a következőképpen vágjuk fel:  Egy kistányér segítségével, két nyuszifül szerű valamit vágunk le a kerek lapból, valahogy így:



A középen maradt részből lehet a nyuszi csokornyakkendője, nálunk ez most kimaradt :) Ha ezzel megvagyunk, a füleket is kettévágjuk és megkenjük lekvárral. Félretesszük és a másik lapot is megkenjük a lekvárral. Erre ráhelyezzük a harmadik és egyben utolsó kerek lapunkat.





 Gőz fölött megolvasztunk 2 tábla tortabevonót egy kevés margarinnal. A nyuszi fejéhez hozzáillesztjük a füleket és az egészet bevonjuk az olvasztott csokival. Innentől kezdve már csak a képzeletünk szab határt a díszítést illetően, de leírom, hogy mi most hogy készítettük: A nyuszi szeme kettő darab tojásdrazsé lett, az orrát,fülét és száját kókuszreszelékkel rajzoltuk meg. A bajsza vékonyra vágott citromhéj lett.








Jó sütögetést és kellemes ünnepeket kívánok! ;)
Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése