Valószínűleg
a legtöbb családnak már pontos elképzelése van arról, hogy mi kerül az asztalra
ez évben Húsvétkor. Abban is biztos
vagyok, hogy ebben a pillanatban is már sokan harcolnak a fakanalakkal,
nyalogatják a krémes tálat, sütik a töltött dagadót, sütiket, pogácsákat, festik
a hímes tojásokat. Ennek ellenére én szeretnék megosztani két receptet veletek,
ha most már nem is, de egy év múlva elkészíthetitek az ünnepre.
Elsőként
egy pogácsa receptet szeretnék megosztani veletek, ami amolyan igazi
nagymamaféle falusi titkos pogácsa recept :) Már többször elkészítettem és
eddig nekem ez a pogácsa recept vált be a legjobban. A titka abban rejlik, hogy minél több zsiradék van egy kelt tésztában annál omlósabb lesz :) Íme:
80dkg liszt
1 dl tej
5 dkg élesztő
1 dl tej
5 dkg élesztő
csapott ek só
1 ek zsír
25 dkg margarin
1 kis tejföl
1 tojássárgája ( a fehérje mehet a pogácsák tetejére)
1 ek zsír
25 dkg margarin
1 kis tejföl
1 tojássárgája ( a fehérje mehet a pogácsák tetejére)
Az 1 dl tejet meglangyosítjuk és egy csipet cukor
társaságában felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet elkeverjük a csapott
evőkanál sóval és a felfutott élesztőt a többi hozzávalóval együtt a liszthez
öntjük. Ha van dagasztószár a robotgépedhez, akkor azzal, vagy a kenyérsütőgép dagasztó
programjával, vagy ha egyik sincs, kézzel (én így szeretem a legjobban :)) összedolgozzuk a tésztát. Ne sajnáljuk az időt és energiát, minél szebben
összedolgozzuk annál omlósabb és finomabb lesz a pogi :) Minimum 30 percet állni hagyjuk, majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra, késsel
becsíkozzuk, lekenjük a tojás fehérjével, kiszaggatjuk és mehet az
előmelegített sütőbe sülni, amíg szép színt nem kap. /Sem időt sem hőfokot nem
tudok nektek megadni, ugyanis gázsütőhöz vagyok szokva, amit tulajdonképpen ki
kell tanulni,ugyanis nincs két egyforma sütő, pláne nem gázsütő… / Ha gondoljátok
meg lehet szórni sajttal vagy szezámmaggal vagy bármi földi jóval a pogácsák
tetejét. Sok sikert ;)
Húsvéti nyuszitorta
Kiskoromban minden húsvétra elkészült ez a torta,
mert nagyon egyszerű,de annál mutatósabb és finomabb. Kisgyerekeket lehet a legjobban meghülyíteni
vele :)
Hozzávalók:
5 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor
Fél csomag sütőpor
bármilyen lekvár ( én házi baracklekvárt
használtam)
A díszítéshez:
2 tábla tortabevonó csokoládé
margarin
kókuszreszelék
drazsé
citromhéj
A lisztből, cukorból,tojásból és a sütőporból
piskótát készítünk. Ehhez a tojásokat a cukorral jó habosra felverjük robotgép
segítségével.
Ha ezzel megvagyunk, akkor kanalanként hozzáadagoljuk a lisztet ( a robotgépet közben nem állítjuk le) és a sütőport. Ha szépen összeállt akkor egy körülbelül 18 cm-es kerek tortaformába öntjük a tésztát, ha szükséges vágunk az aljába sütőpapírt.
Ha kész, vegyük ki és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt könnyebben kijön a formából, borítsuk egy nagyobb lapos tányérra. Szemmértékkel harmadoljuk a piskótát és vágjuk 3 részre vízszintesen.
A lapokat különtesszük. Az egyik lapot a következőképpen vágjuk fel: Egy kistányér segítségével, két nyuszifül szerű valamit vágunk le a kerek lapból, valahogy így:
A középen maradt részből lehet a nyuszi csokornyakkendője, nálunk ez most kimaradt :) Ha ezzel megvagyunk, a füleket is kettévágjuk és megkenjük lekvárral. Félretesszük és a másik lapot is megkenjük a lekvárral. Erre ráhelyezzük a harmadik és egyben utolsó kerek lapunkat.
Jó sütögetést és kellemes ünnepeket kívánok! ;)
Zsófi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése